Nalewki, naleweczki…

1Domowej roboty nalewki to coś, co tygryski lubią najbardziej. A nawet jeśli nie tygryski, to na pewno ja. Tym razem mam zamiar podzielić się z wami kilkoma mądrościami życiowymi oraz przepisem na nalewkę „Cytrusowe tutti-frutti” i pyszną orzechówkę. 

Garść nibymądrości

O nalewkach już pisałam i obecnie jestem o rok mądrzejsza. Dowiedziałam się miedzy innymi, dlaczego do nalewki kawowej dodaje się mleko skondensowane niesłodzone i cukier, a nie po prostu mleko skondensowane słodzone. Otóż – mleko słodzone jest gęste, a po zagotowaniu robi się z niego najpierw kleik, a potem masa stała, coś a’la toffi. Ponieważ nie miałam przy sobie przepisu, kupiłam mleko słodzone i obecnie mam w karafce masę kajmakową, której z całą pewnością nie da się pić. Jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, przypuszczam, że należy włożyć o wrzątku w butelce, aby się rozpuściło i od razu wypić.  Ewentualnie połączyć z przegotowanym, ciepłym, ale nie gorącym, zwykłym mlekiem, które powinno częściowo rozrzedzić całość. Na pewno nie powinno się jej przegotowywać, gdyż straci na mocy.

Wszelkie nalewki owocowe powinno się robić z maksymalnie dojrzałych owoców, najlepiej kupionych prosto od rolnika na bazarku. Nie, nie ogarnęła mnie moda na eko, bio i co tam jeszcze. Po prostu takie owoce są słodsze i niemalże czuć w nich zapach słońca. To trochę tak, jakby chcieć uzyskać smak Chianti, użyć właściwych szczepów winogron, ale wyhodowanych w Polsce. Zupełnie nie to samo. Jeśli macie robić nalewki z owoców kupionych w supermarkecie, lepiej kupcie gotową.

Nalewka orzechowa

258098_58015-20 zielonych orzechów

0,5 litra  spirytusu

kilka goździków

laska cynamonu

szklanka cukru

Orzechy (zielone, jeszcze niedojrzałe) myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do słoika, dodajemy laskę cynamonu, kilka goździków i zalewamy spirytusem.  Zakręcony słoik odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie(nalewka powinna zrobić się brązowa). Po tym czasie odcedzamy nalewkę z orzechów, przygotowujemy syrop z pół litra wody i szklanki cukru. Syrop należy wystudzić i połączyć z nalewką.  Jeśli nalewka okaże się zbyt mocna, należy ją osłabić, dolewając wody. Generalnie orzechówka ma działanie lecznicze, więc powinna być dosyć mocna.

Cytrusowe tutti-frutti
2 cytryny, czyli ok. Nalewka-cytrusowo-korzenna_przepis_full0,5 kg

1 czerwony grejpfrut

1 duża pomarańcza lub 2 małe

0,3-0,5 l spi­ry­tusu

1 szklanka cukru

2 szklanki wody

Wykonanie:

Cytryny sparzyć i obrać z żółtej skórki (skórek nie wyrzucać), tak aby nienaruszona pozostała biała. Wtedy będzie łatwiej wyci­snąć z nich sok, co należy uczynić. Tak samo postępujemy z pozostałymi owocami. Cytryna da nam kwaskowatość, grejpfrut goryczkę, a pomarańcza słodycz.  Otrzymany sok wlać do rondelka z wodą i cukrem oraz skórkami, doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze ok 5 min. Syrop wystudzić, odcedzić ze skórek, dodać ok. 0,3 -0,5 l spi­ry­tusu (w zależności od wielkości owoców, w stosunku 1:2 do otrzymanego soku, czyli do litra soku pół litra spirytusu). Odsta­wić na 2 tygo­dnie. Po tym czasie przecedzić i pić.

Reklamy

One Response to Nalewki, naleweczki…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: