O grzybobraniu

Najmilej bywa jesienią, gdy zrywasz jabłka w ogrodzie, a nad trawą powiewają nitki babiego lata…  Wiewiórki szaleją pod sosnami. Pod nogami szeleszczą liście, gdy z koszykiem na ramieniu wybieramy się na grzyby…   A z grzybami jest tak, że jak się ich nie znajdzie to jest źle, ale jak się znajdzie to bywa jeszcze gorzej, gdyż trzeba je później oczyścić, zamarynować i generalnie zadziałać jakoś tak, aby się nie zmarnowały. Nas spotkała klęska urodzaju w postaci przeszło 15 kg maślaków, podobnej ilości opieńków i pokaźnej liczby kani i podgrzybków.

Coś trzeba było z nimi zrobić, większość zatem zdecydowaliśmy się zamrozić i zamarynować. A, że na marynaty mam naprawdę wyśmienite przepisy, postanowiłam się nimi podzielić.

Maślaki lub opieńki marynowane

Składniki:

Maślaczki lub opieńki- obrane, obgotowane w wodzie z solą

1,5-2 l wody

0,5 l octu

2 duże cebule

10 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek pieprzu

10 listów laurowych

2 łyżki stołowe soli

1 szkl. cukru

Sposób przygotowania: Gotujemy ocet i wodę w proporcji 1/4 (ocet/woda), jeśli ktoś woli mocniejsze to w proporcji 1/3. Dodajemy pokrojoną w paski cebulę, listki laurowe, ziele i pieprz oraz sól i cukier. Ja dodaję szklankę cukru, ale w oryginalnym przepisie było 4, więc jeśli ktoś woli …  Dobrze jest spróbować i dostosować moc marynaty do swojego smaku. Na smak, nie na węch –  kichanie gwarantowane : ). Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy aby nabrały koloru. Przekładamy grzyby do słoików (ale zostawiamy trochę miejsca w słoiku bo grzyby nasiąkną i zwiększą swoją objętość), zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygną. Ta sama marynata jest odpowiednia także do opieńków, prawdziwki i podgrzybki marynuję inaczej.

Podgrzybki marynowane

2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 ziarenek ziela angielskiego
10  listków laurowych

Ta zalewa jest najlepsza do podgrzybków i prawdziwków.

Grzyby oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać osoloną wodą i zagotować. Gotować godzinę, odcedzić.  Składniki na zalewę zagotować, nie studzić!  Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą tak, aby w każdym słoiczku był 1-2 listki laurowe i 1-2 ziarenka ziela. Nie ma potrzeby zostawiania wolnego miejsca – to co miało napęcznieć to już napęczniało.  Solidnie zakręcić.  Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia.

Kanie na maśle

Przepisów na kanie na masełku znam co najmniej kilka, a część z nich to prawdziwe kaniokradztwo. Pierwsza wersja to kania a’la schaboszczak: obtaczamy cały kapelusz w jajku, bułce, solimy,pieprzymy i smażymy. Przepis ten polecam tylko tym, co to bez kiszonej kapuchy nie wyobrażają sobie obiadu, gdyż zabija się tą panierką cały smak. Nie wspomnę już o kaloryczności tego dania. Druga wersja to kanie w cieście naleśnikowym lub piwnym. Ciasto piwne nie jest aż taką zbrodnią jak naleśnikowe, ale i tak znacznie lepiej zrobić w nim kurczaka, a kanie usmażyć na sposób trzeci. Czyli nie bezcześcić kani żadną mąką czy inną bułką tartą, ale porządnie posolić i wrzucić na rozgrzane masło, a następnie  zjeść na pokrojonej cieniutko kajzerce (ja kroję na 4, wówczas najlepiej czuć  smak). Trzeci sposób ma tę dodatkową zaletę, że nie marnuje się trzonków – można je tak samo usmażyć i spałaszować. Są trochę włókniste, ale i tak za nic nie wyrzekłabym się tej przyjemności.

Smacznego!

Advertisements

One Response to O grzybobraniu

  1. […] łubianką pachnących podgrzybków i koźlaków. A zdarzają się i borowiki. Nie mówiąc już o kaniach, które usmażone na masełku są po prostu wyborne. A spacer w deszczu pod parasolką też jest fajny, trzeba tylko umieć cieszyć się […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: