Nalewkowo, czyli sprawdzone przepisy na nalewki

Zakurzył się trochę blogasek… Wakacje, grzyby i nalewki skutecznie pochłaniają cały mój wolny czas. Część z nalewek robię już kolejny raz, więc postanowiłam podzielić się przepisami. Szczególnie, że proporcje są tak wyważone, aby były to jednak nalewki, do smakowania i sączenia. Zawartość alkoholu powinna w nich więc oscylować w granicach 20%.  Większość przepisów w Internecie nadaje się, niestety, wyłącznie do sporządzenia wódek smakowych.  Poprawiłam je zatem i eksperyment okazał się wyjątkowo udany.

Nalewka kawowa

Składniki:
3 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (najlepszy jest Gostyń, który ma 411 g)
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7-9 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
300 ml spirytus

Z podanych składników wychodzi 1,5 litra nalewki. Mniej nie opłaca się robić, gdyż nalewka znika w piorunującym tempie.

Wykonanie:

1. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.
2. Zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Należy mieszać i uważać, aby nie wykipiało.
3. Mleko ostudzi i dopiero wówczas powoli wlać spirytus, aby nie stracił %. Wymieszać. Wlać do butelki.
4. Odczekać jeden dzień. Stale degustować.

Nalewka śliwkowa

Składniki:

2 kg śliwek

1 litr spirytusu

1 kg cukru

Wykonanie:

Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużego słoja. Zalać spirytusem, słój zakręcić i odstawić w słoneczne miejsce na 4-5 tygodni. Najlepiej zlać spirytus wówczas, gdy śliwki zbledną. Owoce zasypać 1/2 kg cukru i odstawić jeszcze na ok. tydzień. Zlać powstały sok.Ilość soku wychodzi bardzo różna, powinno go być ok 1/2 litra. Połączyć ze spirytusem. Odstawić jeszcze na 2-3 dni i skosztować. Może się okazać, że nalewkę należy dosłodzić lub jeszcze osłabić. Wszystko w zależności od swoich upodobań.

Z podanych składników wychodzi średnio 2 litry nalewki.

Nalewka kukułkowa

Składniki:

1 l wody

1 kg kukułek (chyba nie muszę pisać, że BEZ papierków)

0,5 l spirytusu

Wykonanie:

1 kg kukułek zalać 1 litrem wody i gotować aż się rozpuszczą. Wystudzić. Z podanych składników wychodzi ok. 2 litrów płynu. W zależności od tego jak mocną nalewkę chcemy otrzymać dodajemy spirytus. Jeśli dodamy ok. 0,5 l spirytusu nalewka będzie miała ok. 20% alkoholu.

Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa jako jedyna jest jeszcze w fazie eksperymentalnej, gdyż żaden ze znalezionych przepisów mnie nie zachwycił i postanowiłam połączyć kilka w jeden.

Skład­niki:
4 cytryny, czyli ok 1 kg
0,3 l spi­ry­tusu,
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Wykonanie:

Cytryny sparzyć i obrać z żółtej skórki (skórek nie wyrzucać), tak aby nienaruszona pozostała biała. Wtedy będzie łatwiej wyci­snąć z nich sok, co należy uczynić. Otrzymany sok wlać do rondelka z wodą i cukrem oraz skórkami,doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze ok 5 min. Syrop wystudzić, odcedzić ze skórek, dodać 0,3 l spi­ry­tusu.Odsta­wić na 2 tygo­dnie.

Moja nalewka ma ok. 5 dni i już nie mogę się doczekać by spróbować jak wyszła. (Edit. Wyszła zjawiskowa, na imieninach męża poszła w pierwszej kolejności!)

Ciąg dalszy nastąpił

Reklamy

3 Responses to Nalewkowo, czyli sprawdzone przepisy na nalewki

  1. […] O nalewkach już pisałam i obecnie jestem o rok mądrzejsza. Dowiedziałam się miedzy innymi, dlaczego do nalewki kawowej dodaje się mleko skondensowane niesłodzone i cukier, a nie po prostu mleko skondensowane słodzone. Otóż – mleko słodzone jest gęste, a po zagotowaniu robi się z niego najpierw kleik, a potem masa stała, coś a’la toffi. Ponieważ nie miałam przy sobie przepisu, kupiłam mleko słodzone i obecnie mam w karafce masę kajmakową, której z całą pewnością nie da się pić. Jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, przypuszczam, że należy włożyć o wrzątku w butelce, aby się rozpuściło i od razu wypić.  Ewentualnie połączyć z przegotowanym, ciepłym, ale nie gorącym, zwykłym mlekiem, które powinno częściowo rozrzedzić całość. Na pewno nie powinno się jej przegotowywać, gdyż straci na mocy. […]

  2. więcej pisze:

    Dziękuję za ten artykuł, oby więcej takich

  3. visit pisze:

    Przez takie teksty jak te pokochałem internetowe blogi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: